Wednesday, December 28, 2011

Textil & TaTa

Beauty in the dark ime je kolekcije koju je u okviru manifestacije Dani Njujorka Tatjana Tatalović predstavila 20. decembra u 20h u UK Parobrod na Dorćolu.


Inspirisana muzikom Yasiin Bey-a kao i životom u Njujorku, TaTa je predstavila prvu liniju muške odeće za sezonu jesen/zima 2012. Namenjena je talentovanom, mudrom i emotivnom muškarcu koji svojim stilom odevanja ne prati trendove već uživa u sopstvenoj autentičnosti. Muzičku podršku reviji pružila joj je Dada Selectah, poznati beogradski DJ, a Ola Horhe je koncertom ispunio celovečernji užitak.


Tatjana Tatalović, slikar i istoričar umetnosti po zanimanju, pristupa modnom dizajnu kao slikarskom platnu, preko koga prenosi strast i emocije. Platno je prvo šivenjem teksturisano, a zatim sklopljeno u odevni predmet koji je zbog autentične teksture i jedinstvene strukture sam po sebi jedinstven. Korišćenjem novih, kao i prirodnih materijala, zahvaljujući saradnji sa kompanijom Textil. Tatalovićeva prožima odeću duhom koji je moderan, svež ali i klasičan u svojoj eleganciji.



Na molbu američkih prijatelja da napravi nešto lepo i za njih, Tatjana Tatalović je izbacila svoju prvu kolekciju za muškarce. Nazvala ju je „Beauty in the Dark” (Lepota u mraku) po pesmi poznatog repera i u njoj je objedinila svoje tri velike strasti: modu, muziku i Njujork.

Za nekog ko obično nema klasičnu inspiraciju, već „fleševe u glavi kako neki model treba da izgleda”, ova kolekcija je predstavljala izuzetak, jer je pokrenuta energijom Velike jabuke i muškarcima koje je tamo upoznala, a posebno jednim.

Jasin Bej me je opčinio ne samo svojom muzikom, jer nju znam odavno, nego stavovima i emocijama. Inspirisala me i njegova ljubav prema modi. Jedan je od retkih repera koji je uvek stilizovan, ne nosi samo široke gaće, majice i kačkete – priča Tatjana o hiphoperu koji je poznat i pod imenom Mos Def.

Uz zvuke njegove pesme po kojoj je revija nazvana, u „Parobrodu” su prikazani modeli za modernog muškarca koji vodi računa o svom izgledu.

Njeno igranje podrazumeva uglavnom štepovanje, a rezultat su u ovom slučaju bile veoma posebne jakne, kaputi i džemperi koji su u ovakvoj obradi dobili četvrtu dimenziju. 

Kolekcija je, kao i sve prethodne, nastala uz veliku pomoć kompanije „Tekstil” iz Užica s čijim materijalima od početka radi „jer su najbolji i prate svetske trendove”.
Po obrazovanju istoričar umetnosti, ali oduvek zaljubljena u modu, Tatjana je karijeru počela predstavljajući se na beogradskim pistama, gde je 2009. osvojila nagradu magazina „El”.
U februaru prošle godine dobila je poziv da se s kolekcijom nagrađenom u Beogradu predstavi na vašingtonskoj nedelji mode, a zatim i na reviji u zgradi francuske ambasade u američkoj prestonici.
U Njujorku je provela 13 meseci i kaže da ga sve više oseća kao svoj dom. On joj pruža veliku kreativnu energiju i mogućnost da se predstavi ljudima iz sveta mode i zabave i bez 50.000 dolara koliko je neophodno da bi se pojavila na prestižnoj njujorškoj nedelji mode. Njena lična karta je sajt tatjanatat.com, preko koga obavlja i prodaju kupcima od Bogote do Moskve, ali i ono što nosi na sebi gde god se pojavi.
U Beogradu je do februara, a u martu će se predstaviti na bruklinskoj nedelji mode.