Friday, November 18, 2011

Marta Miljanić & Aleksandra Pecić

Nastavljamo da vam predstavljamo mlade nade srpske modne scene, danas ćemo se osvrnuti na rad sve kreatorke koje su već sada jasno odabrale modne pravce u kojima će se dokazivati. Aleksandra Pecić se igra sa naglašeno ženskim motivima i krojevima, budeći uspavanu romantiku, dok Marta Miljanić istražuje naglašene forme, predimenzionirane elemente i otkriva beskrajne mogućnosti drapiranja.

Marta Miljanić je inspiraciju za kolekciju jesen/zima 2011/12. godina pronašla u čuvenom romanu Entoni Bridžisa "Paklena pomorandža". Serija crteža koji su nastali kao Martina interpretacija emocija koje je roman probudio u njoj poslužila je kao modna inspiracija. U kolekciji "Revolution of Desire" akcenat je stavljen na formu i stroge linije koje ublažavaju nežne boje i lagani materijali.
Marta je nastavila u pravcu u kome je krenula prošle sezone kada je kolekcija bila zasnovana na preciznoj geometrijskoj igri, ipak ovoga puta modeli su delikatniji i ženstveniji što u zbiru daje veoma zanimljivu kolekciju. Modeli ostavljaju utisak pomerene elgancije i svi su vrlo nosivi i namenjeni modernoj ženi koja ima hrabrosti da bude drugačija od ostalih.
Aleksandra Pecić je mlada kreatorka koja se tek drugi put predstavila beogradskoj modnoj publici. U novoj kolekciji "La dama a la Licorne" poigrala se već pomalo skrajnutom romantikom i ponudila vrlo ženstvene modele. Sama Aleksandra ističe da se pri kreiranju vodi time da svaka žena želi da bude lepa, glamurozna i poželjna nezavisno od toga u kojoj se ona prilici ili situaciji nalazi. 
Pecićeva je bila inspirisana gracioznošću srednjovekovne dame koja je glavni motiv, želela je da napravi spoj između pomenute dame i savremene žene. Boja, forma i materijali isključivo su povezani s motivima goblenâ. Tapiserije su rađene u stilu „Hiljadu cvetova” tako da se i u samoj kolekciji provlače cvetni dezeni kao detalji. Materijali koji su korišćeni za izradu kolekcije su pamučni pliš, šantung svila, svila i goblen štof, a dominiraju ljubičasta, zelena, bež, bordo, teget i braon.